- Popis
-
Složení
Laminaria Angustata běžně známá jako kombu je mořská řasa, která je v mnoha asijských zemích běžnou složkou stravy. Tato řasa rostoucí v oblasti severního Japonska je bohatá zejména na draslík, železo a jód. Obsahuje kyselinu alginovou, která pozitivně ovlivňuje činnost střev a vysoký obsah jódu přispívá ke správnému fungování štítné žlázy.
Používá se k léčbě vysokého krevního tlaku, obezity, alergií a rakoviny. Pročišťuje krev, posiluje imunitní systém, pomáhá z těla odstranit těžké kovy a další toxiny.
Ačkoliv mají mořské řasy vysokou schopnost absorbovat různé minerály, škodlivé látky obsaženy v mořské vodě nevstřebávají. V silně znečištěných vodách tyto řasy ani nerostou.Je vhodná do polévek nebo jako doplněk do luštěnin a obilovin.
Kvalita Hidaka Kombu je patrná z jejích uniformně širokých a rovných hran i její barvy. Ty bílé částečky na řase jsou přirozeně se vyskytující minerály, konkrétně glutamové soli, díky kterým má Kombu tu nezaměnitelnou chuť. Proto aby ta chuť, byla zachována se Kombu neoplachujte, ale pouze jemně navlhčeným hadříkem otřete.
Hidaka Kombu je běžně používána pro přípravu Dashi, což je víceúčelový vývar, který dodává hlubší rozměr chuti polévkám, či omáčkám k masu nebo těstovinám.
Příprava: 15cm kombu lehce otřete (neomývejte) a namočte na 10-12 minut ve 4-6 šálcích vody a následně přiveďte k varu na 5 minut, po uplinutí času kombu vyjměte a vývar je hotový
Složení: mořská řasa Laminaria angustata
Nutriční hodnoty v 100g Energetická hodnota [kJ/kcal] 552/132 Tuky [g] 0,9 z toho nasycené mastné kyseliny [g] 0,5 Sacharidy [g] 55,9 z toho cukry [g] 0 Bílkoviny [g] 8,3 Sůl [g] 7,8 - Recenze
-